Maďarsko je jinde. Tak by se dal shrnout dojem evropské veřejnosti po úterním uvítání Putina v Budapešti. Když z debalcevského obklíčení pod tlakem povstalců ustupovaly poslední ukrajinské jednotky, hovořil ruský prezident o tom, že příměří porušil Kyjev. Orbán nehnul brvou a postával vedle něj jak zbytečný panák. Co podivná cesta Putina do Budapešti znamená pro střední Evropu a jak bychom s touto lekcí měli naložit?

Maďarsko již od 90. let usilovalo o korektní a pragmatické vztahy s Ruskem. Nová východní politika zahájená vládami Fideszu po roce 2010 měla zahrnout vřelejší vztahy s Ruskem a dalšími rostoucími ekonomikami na východě při současném zachování euroatlantického ukotvení země. V dnešní bezpečnostní situaci však jakékoli pragmatické kalkuly s Kremlem znamenají znehodnocení vztahů s těmi, kteří ruskou agresivní politiku odmítají nebo se jí cítí být přímo ohroženi. Viktor Orbán není v lehké situaci a je nucen si vybírat.

Zatímco západ Maďarsko kritizuje za narušování demokratických standardů, Putin se tváří, že bude jen nabízet a dávat. Pro Maďarsko byla hlavním tématem návštěvy energetika. Budapešť usiluje o nový kontrakt na dodávky plynu a již dříve dohodla s Moskvou dostavbu své jaderné elektrárny s pomocí velkorysé ruské půjčky.

Zajištění bezpečných a především levných dodávek plynu a elektřiny se pro Orbána zdá být nejvyšší hodnotou i vzhledem k etatizaci cenové politiky energií. Kvůli tomu je připraven torpédovat projekt energetické unie a přátelit se s Putinem. Maďarsko je dnes Rusku nejblíže od roku 1990. To je ale hospodářsky slabé a po zrušení projektu South Stream si i v Budapešti musí uvědomovat, že Putin svá slova dodržovat nechce nebo nemůže.

Středoevropská zodpovědnost

Orbánovi není tlak z EU příjemný. Návštěva neměla zdaleka tak spektakulární program, jako přijetí Putina ve Vídni pár měsíců po obsazení Krymu. Maďarsko se poohlíží po nových přátelích, díky kterým by jeho kritický postoj k sankcím a kategorickému stanovisku vůči Rusku nebyl evropskou bizarností. Orbán se již nechal slyšet, že společně s Českem, Slovenskem a Rakouskem věří, že spolupráce s Ruskem je nevyhnutelná.

Střední Evropa musí spolupráci s Maďarskem udržet. Jeho izolace nepřinese nic dobrého. Spojovat se na kritickém postoji k sankcím ale není správná cesta. Pokud se Maďarsko necítí komfortně kvůli špatné energetické infrastruktuře, jež ho umožňuje vydírat, musí pokračovat projekty severojižního propojení od Baltu po Jadran, které by umožnily Orbánovi kalibrovat jeho pozici. Maďarský premiér na rozdíl od jiných středoevropských lídrů není rusofil, a takto bychom s ním měli pracovat.

Visegrádská skupina se musí soustředit na posilování vzájemné důvěry prostřednictvím zapojování dalších aktérů, aby kontakty nebyly závislé jen na náladách nejvyšší exekutivy. Byla to právě hádka mezi Orbánem a polským premiérem Donaldem Tuskem loni v květnu na bratislavském Globsecu, která zanechala dojem, že Visegrád je rozdělen vedví. Obnova důvěry je úkol především pro končící slovenské a připravující se české předsednictví.

Kritika Orbánových vlád se některým  pražským politikům dlouho zdála přehnaná. Vždyť v západní Evropě vyhrávají volby pravicoví populisté s mnohem ostřejší rétorikou. Skutečným nebezpečím Evropy je Jean-Marie Le Pen v Elysejském paláci a s francouzským jaderným kufříkem pod paží. Orbán je ale naším středoevropským problémem a takto bychom s ním měli nakládat.

Střední Evropa je stále v očích mnohých vnímána jako jedna entita. Kazí-li jí Maďarsko dobrou pověst, trpí tím celá. Ostrakizace by navíc přinesla jen nové tenze.

Orbánova politika může být také inspirací pro další středoevropské lídry. Odmítnutí posledních pětadvaceti let jako úspěšné dějinné periody, která našim zemím přinesla bezprecedentní hospodářský rozvoj, svobodu a bezpečí je něco, s čím se setkáváme i v Česku.

V neposlední řadě jsme to byli také my, kdo umožnil Orbánovi takový rozlet. Když vzal premiér Fico do své první vlády nacionalisty ze Slovenské národní strany, evropští socialisté pozastavili SMERu členství. Evropští lidovci ale tento moment prospali. O to více by se měli angažovat nyní.

Správnou odpovědí na Orbánovo koketování s Putinem je (střední) Evropa, která má Maďarsku co nabídnout.

 

Vít Dostál

Autor je ředitelem Výzkumného centra AMO