Píseň, kterou původně složil pro film Návrat do Cold Mountain s Nicole Kidmanovou, nakonec písničkář James Taylor konečně využívá o dvanáct let později. Skladba nazvaná Before This World se totiž stala titulní písní nového alba, které nyní sedmašedesátiletý Taylor vydá příští měsíc.

Jak připomíná agentura Australian Associated Press, přestože Taylor má dnes v koncertním repertoáru přes 200 skladeb, o novou studiovou nahrávku jej fanoušci prosili třináct roků. Poslední autorské skladby hudebník představil roku 2002 na albu October Road.

„Spousta lidí se mě od té doby ptalo, kdy už natočím novou desku. Koneckonců jsem písničkář, tak co jiného mi zbývalo než to udělat?“ řekl v rozhovoru s agenturou Taylor. Popsal také, jak od něj titulní píseň kdysi objednal hudební producent Návratu do Cold Mountain T-Bone Burnett. Teprve pak si uvědomil, že už do snímku titulní skladbu píše někdo jiný.

Jak ale Taylor říká, nejde o píseň, která by se snímkem souvisela, a proto ji mohl natočit nyní. Sám ji vnímá spíš jako výpověď o tom, jak si v dnešním světě připadá. V narážce na název skladby (česky „Před tímto světem“) Taylor vysvětluje, že se pořád cítí jako „věrozvěst“ ze 60. a 70. let, kdy natočil písně Fire and Rain, Sweet Baby James nebo Carolina In My Mind.

„Bylo to v době, kdy lidé věřili, že hudba má sílu změnit společnost. Šlo o nesmírně produktivní dekádu, pro kterou bylo příznačné, jak celá jedna generace tehdy hudbu využívala a vnímala,“ říká Taylor. Také ten si prý na přelomu 60. a 70. let připadal, že „může změnit svět“.

Ve stejné době ale Taylor začal zápasit se závislostí na drogách. „Když jsem dospíval, měl jsem trochu těžší období. Například v sedmnácti jsem větší část roku strávil v psychiatrické léčebně,“ řekl Taylor a popsal, jak ještě další roky končíval na odvykacích kúrách.

Tato kapitola Taylorova života se konečně uzavřela před třiceti lety. Dnes se písničkář označuje za šťastně ženatého otce dvou chlapců. A přestože hédonistickou stránku rokenrolového života nechal za sebou, k rokenrolu jako hudbě se tento pětinásobný držitel Grammy hlásí dodnes.

Naposledy vydal roku 2006 vánoční album, dva roky poté desku coververzí a v roce 2010 živou nahrávku s klavíristkou Carole Kingovou. Alba se jen ve Spojených státech prodalo přes 600 tisíc kusů.

Při nahrávání nynější desky Before This World se Taylor zavřel ve svém studiu ve městečku Washington ve státě Massachusetts, kde natočil všech devět písní. Mezi nimi je i pocta Taylorovu oblíbenému baseballovému týmu Boston Red Sox, kterou písničkář v narážce na název stadionu tohoto klubu nazval Angels of Fenway.

Sám Taylor na nové desce spatřuje několik obecnějších témat – mezi nimi stesk po domově i opačný pocit, kdy naopak touží být znovu na turné. Stejně tak ale Taylor v nových písních vzpomíná na svého otce, doktora, jenž zemřel roku 1996. „V mé hudbě se vyskytuje opakovaně. Často přemýšlím nad tím, jak se v nás odrážejí naši rodiče a co z nich se na nás podepsalo,“ dodává.

Album Before This World vyjde 19. června na značce Concord Records.