Příští jaro oslaví Česká republika deset let členství v Evropské unii. I když těžko říci, zda se vůbec bude slavit, když česká veřejnost patří mezi jednu z nejeuroskeptičtějších v Evropě. V posledním celoevropském měření nálad pouhých 32 % dotázaných tvrdilo, že členství v EU je pro Česko dobré, což Čechy zařadilo na předposlední příčku za Brity i Řeky. Je vidět, že debatu o EU a do značné míry i evropskou politiku jako takovou v posledních letech opanoval Václav Klaus, který neměl důstojného oponenta. Klaus je však z Hradu pryč a je načase se zamyslet, jaká bude české evropská politika bez jeho populistických protiunijních glos a prezidentských obstrukcí. Především je důležité vědět, co si o evropské politice myslí ti, kteří ji připravují, vyjednávají, komentují, analyzují a především o ní rozhodují.

Úkolu zjistit, jaké jsou trendy české evropské politiky, se zhostil tým Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). S obsáhlým dotazníkem oslovil 440 úředníků, akademiků, politiků, byznysmenů, zástupců nevládní sféry a novinářů a získal tím jedinečná empirická data o jejich názorech na roli ČR v EU a na budoucnost evropské integrace.

Co si tedy o české evropské politice myslely v létě roku 2013 její elity? Nic povzbudivého. Jen třetina respondentů soudí, že ČR dokáže prosadit svůj národní zájem v EU, a hned 71 % je přesvědčeno, že Česko neumí své priority ani definovat. Nejvýznamnějším tématem evropské politiky příštích let bude vývoj v eurozóně, která se bude rozšiřovat i dále hospodářsky a institucionálně integrovat, třebaže to pro ČR nebude výhodné. Nevznikne plně liberalizovaný trh se službami, který by si ČR mělo podle mínění respondentů přát. I to jsou názory elit české evropské politiky.

Všechny odpovědi však nejsou tak pesimistické. Další výsledky výzkumu – i ty povzbudivější – budu glosovat v příštích příspěvcích na blogu AMO. Prozatím se spokojte s tím, že téměř 85 % respondentů věří, že Česko se bude v budoucnu v Unii lépe prosazovat.

 

Veřejná prezentace výzkumu proběhne v pátek 4. října v Praze za účasti odborníků z MZV ČR, akademického sektoru a médií a politiků tradičních politických stran kandidujících do Poslanecké sněmovny (Petr Fiala - ODS, Ondřej Liška - SZ, Jaromír Kohlíček - KSČM, Karel Schwarzenberg - TOP 09, Pavel Svoboda - KDU-ČSL, Lubomír Zaorálek - ČSSD). K účasti se, prosím, registrujte.


Vít Dostál

Autor je analytikem AMO